tiistai 25. maaliskuuta 2014

Ergonomiset työvälineet

Ergonomiset työvälineet



Työtuoli
Työtuolin on oltava tukeva, mukava ja hyvä istua. Tuolin on oltava helposti
säädettävissä ja annettava tukea erilaisissa työasennoissa.
Hyvän työtuolin ominaisuuksia
• sopii istujan mittoihin ja antaa tukea erilaisissa työasennoissa.
• riittävä istuinkorkeuden säätövara
• selkänojan korkeuden ja kaltevuuden säädettävyys niin, että noja tukee
lanne-ristiselkää
• riittävä istuinpinnan syvyyden säätö
• istuimen kaltevuuden säätö mahdollistaa eri asennoissa istumisen
• käsinojien säätö niin, että niitä pystyy käyttämään luontevasti työtilanteessa.
Kuvaruutu
Kuvaruudun tulee olla sopivalla etäisyydellä katseen vaakatason alapuolella suoraan työntekijän edessä. Ruudun tulee olla käännettävä ja kallistettava, jolloin katselukulma saadaan oikeaksi. Jos katselukulma on liian ylös, alas tai sivuun, voi ilmetä niska- ja hartiavaivoja. Kuvaruudun alla on voitava käyttää erillistä alustaa tai säädettävää pöytää. Kuvaruutuun ei saa tulla heijastuksia esim. valoista.
Näppäimistö ja hiiri
Näppäimistön edessä on oltava tilaa näppäimistön liikuttelua ja käsien tukemista varten. Näppäimistö tulee sijoittaa suoraan työntekijän eteen ja sitä on pystyttävä kallistamaan tarvittaessa, jotta kirjoittaminen onnistuu ranteet suorina. Hiiri sijoitetaan näppäimistön kanssa samalle tasolle lähelle näppäimistöä. Sekä näppäiltäessä että hiirtä käytettäessä kyynärvarsille on hyvä saada tukea joko pöydästä tai työtuolin käsinojista hartiaseudun kuormittumisen vähentämiseksi.
Työtaso
Työtason on hyvä olla vaaleasävyinen ja mattapintainen eikä siinä saa olla teräviä reunoja tai kulmia, joihin työntekijä voi satuttaa itsensä. Työtasolla täytyy olla riittävästi tilaa esim. tarvittaville laitteille sekä vapaata laskutilaa materiaaleille. Jalkatilan on oltava vapaa eivätkä pöydänjalat tai muut esineet saa olla tiellä tuolilla käännyttäessä.

LÄHTEET:
http://www.tyosuojelu.fi/fi/nayttopaatetyo

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Fyysinen ergonomia

Fyysinen ergonomia käsittelee ihmiskehon reaktioita fyysisiin fysiologisiin kuormiin. Alan aiheita ovat mm. käsin tehtävä materiaalien käsittely, työpisteen tila, työvaatimukset ja riskitekijät, kuten toisto, tärinä, voima ja epämiellyttävät tai staattiset asennot, jotka liittyvät lihas- ja tukielinsairauksiin.

Tämän seurauksena niska-hartiaseudun vammat, r
anteen ja käsien kiputilat, silmien kipeytyminen sekä selkävaivat ovat yleistyneet. Näitä kaikkia voidaan ehkäistä ergonomisella työskentelytavalla ja työpisteellä.

Fyysinen ergonomia on nykypäivänä yhä tärkeämpi asia tietoteknisen työn ja vapaa-ajan myötä. Monien työ- tai opiskelupäivät kuluvat useimmiten tietokoneen ääressä, koska opiskelu ja työnteko ovat yhä enemmän ajautumassa sähköiseen muotoon. Myös vapaa-aikaa vietetään usein tietokoneella pelejä pelatessa tai sosiaalisen median parissa.





Ei näin...